top of page
Hotelli suljettu

Tuhannen tarinan ja aarteen kraatterijärvi

Kraatterijärvi Geopark

Geologinen luontoreitti, joka kiertää Euroopan suurimman kraatterijärven – Lappajärven – ympäri. 

Ähtäri Zoo

Ähtäri Zoossa pääset kokemaan Panda talon, Zoo kierroksen ja Farmin. Kolme kohdetta yhdellä päivälipulla!

Tuurin kyläkauppa

Keskisen Kyläkauppa on Suomen suurin tavaratalo ja samalla suosituin matkailukohde yli kuudella miljoonalla vuosittaisella kävijällään. 

Lakis

Lakiksella on vipinää niin talvisin kuin muinakin vuodenaikoina. Talvisin voit viettää mukavan päivän laskettelurinteissä, ja sulan maan aikana pääset haastamaan itsesi kuntoportaissa tai ihailemaan hulppeita näkymiä Lakeaharjun päällä sijaitsevasta näkötornista.

Alueen muut helmet

Kivitipulta nähtävien helmien lisäksi lähialueelta löytyy monia upeita nähtävyyksiä. 

Upeat kulttuurimenot

Musiikin tahdissa tanssahtelua Halkosaaren kesälavalla ja Lappajärven kesäteatterista  nauttimista. Tutustu Lappajärven upeisiin kulttuurimenoihin ja koe ne omin silmin!

Museot

Kivitipun tuntumassa on monia historiallisia nähtävyyksiä ja museoita, täynnä tarinoita ja elämyksiä. Tutustu eri museoiden tarinoihin alla olevien listausten avulla ja elä todellinen kokemus paikan päällä.

Ateljee Tapio Autio, Lappajärvi

Autio osti Tapolanvuoren tilan omakseen vuonna 1995 ja on siitä lähtien toteuttanut unelmaansa maalaamalla sekä rakentamalla kivistä ainutlaatuista kokonaisuutta. Taiteilija kuvaa paikkaa omaksi "taistelukentäkseen", jossa hänen ei tarvitse ottaa yhteen ihmisten kanssa vaan taistelukumppanina on kivi.

Alueella on mm. kivimaalauskirkko, lammasalttari, enkelihuone, Vuorenpeikon linna, kalevalainen kalliomaalausluola sekä näkötorni. 

Osoite: Tapolanvuorentie 50, 62640 Lappajärvi 

Puhelin: 0400 662 241 

Väinöntalo, Evijärvi

Väinöntalo - Järviseudun museo on kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoama museo, joka esittelee järviseutulaisen talonpojan elämää, sen arkea ja juhlaa, entisajan kädentaitoja, uskomuksia sekä pyynti- ja tapakulttuuria. Museoalueella on 19 rakennusta ja kokoelmissa noin 20.000 esinettä.

VÄINÖNTALON FACEBOOK

 

Osoite: Latukantie 99, 62500 Evijärvi

Puhelin: 044 7699 113 (museon aukioloaikoina)

Nelimarkka-museo, Alajärvi

Taiteilija-professori Eero Nelimarkan (1891 – 1977) rakennuttama ja hänen ystävänsä, arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema museo avattiin vuonna 1965. Museon tehtäviin kuuluu Eero Nelimarkan taiteen esittämisen ja tutkimuksen lisäksi pohjalaisen taiteen tunnetuksi tekeminen. 

Kesäisin museossa palvelee Cafe de Nelimarkka ja ympäri vuoden voi käydä ostoksilla Neljän Markan putiikissa. Ryhmät voivat varata räätälöidyn opastuskierroksen tai työpajan. 

Osoite: Pekkolantie 115, 62900 Alajärvi

Puhelin: 040 559 8327 

Alvar Aalto -keskus, Alajärvi 

Alajärven keskustaajama tarjoaa läpileikkauksen Aallon tuotannosta aina nuoren arkkitehtiylioppilaan ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta arkkitehtitoimiston viimeiseen luomukseen. Alajärven hallinto- ja kulttuurikeskuksessa ja sen ympäristössä olevia kohteita ovat: 

Nuorisoseurantalo (1919) 

Villa Väinölä (1926) 

Vanha sairaala (1928) 

Kaupungintalo (1967) 

Terveystalo (1968) 

Seurakuntatalo (1970) 

Kaupunginkirjasto (1991) 

Monumentteja: Alajärven sankarihautausmaa, Aaltojen sukuhaudan muistopaasi ja muistomerkki sisällissodassa valkoisten puolella kaatuneille alajärveläisille. 

Osoite: Alvar Aallon tie, 62900 Alajärvi 

Alueen syntytarina

Noin 77 miljoonaa vuotta sitten Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä tapahtui suuri asteroidien välinen törmäys. Tämän törmäyksen seurauksena muodostui meteoriitti, joka syöksyi maata kohti käsittämättömällä nopeudella ja vei mukanaan kaiken elämän 200-300 kilometrin säteellä. 

 

Räjähdyksen seurauksena maassa muodostui massiivinen pöly- ja hiekkapilvi, eikä auringon lähettämät säteet enää ulottuneet maahan. Auringonpaisteen sijaan alkoi seitsemän vuotta kestävä sade, ja näin meteoriitin törmäyksestä muodostunut monttu, 22 kilometrin halkaisijalla ja 750 metrin korkuisilla reunuksilla, ​​täyttyi vedellä ja Euroopan suurin kraatterijärvi sai alkunsa.

bottom of page