Tuhannen tarinan ja aarteen kraatterijärvi

Kraatterijärvi Geopark

Geologinen luontoreitti, joka kiertää Euroopan suurimman kraatterijärven – Lappajärven – ympäri. 

Ähtäri Zoo

Ähtäri Zoossa pääset kokemaan Panda talon, Zoo kierroksen ja Farmin. Kolme kohdetta yhdellä päivälipulla!

Tuurin kyläkauppa

Keskisen Kyläkauppa on Suomen suurin tavaratalo ja samalla suosituin matkailukohde yli kuudella miljoonalla vuosittaisella kävijällään. 

Lakis

Lakiksella on vipinää niin talvisin kuin muinakin vuodenaikoina. Talvisin voit viettää mukavan päivän laskettelurinteissä, ja sulan maan aikana pääset haastamaan itsesi kuntoportaissa tai ihailemaan hulppeita näkymiä Lakeaharjun päällä sijaitsevasta näkötornista.

Alueen muut helmet

Kivitipulta nähtävien helmien lisäksi lähialueelta löytyy monia upeita nähtävyyksiä. 

”Saunatontun salaisuus” -pakohuone

Jännittävä, yllätyksellinen ja erilainen pakohuonepeli idyllisessä Onnintuvassa, vanhassa pohjalaistalossa Kivitipun vieressä. Pelin kesto on yksi tunti.

Pakohuonepeli
2-4 hlöä 100€
5-10 hlöä 180€

Lahjakortti tulossa pian kauppaan! Sillä välin saat ostettua lahjakortin myynti@kivitippu.fi tai soittamalla 06 5615 000.

Osta lahjakortti
Upeat kulttuurimenot

Musiikin tahdissa tanssahtelua Halkosaaren kesälavalla ja Lappajärven kesäteatterista  nauttimista. Tutustu Lappajärven upeisiin kulttuurimenoihin ja koe ne omin silmin!

Museot

Kivitipun tuntumassa on monia historiallisia nähtävyyksiä ja museoita, täynnä tarinoita ja elämyksiä. Tutustu eri museoiden tarinoihin alla olevien listausten avulla ja elä todellinen kokemus paikan päällä.

Ateljee Tapio Autio, Lappajärvi

Autio osti Tapolanvuoren tilan omakseen vuonna 1995 ja on siitä lähtien toteuttanut unelmaansa maalaamalla sekä rakentamalla kivistä ainutlaatuista kokonaisuutta. Taiteilija kuvaa paikkaa omaksi "taistelukentäkseen", jossa hänen ei tarvitse ottaa yhteen ihmisten kanssa vaan taistelukumppanina on kivi.

Alueella on mm. kivimaalauskirkko, lammasalttari, enkelihuone, Vuorenpeikon linna, kalevalainen kalliomaalausluola sekä näkötorni. 

 

Aukioloajat: 

Juhannuksesta elokuun loppuun joka päivä klo 10-18 

Muina aikoina esittelyt ryhmille sopimuksen mukaan. 

 

Osoite: Tapolanvuorentie 50, 62640 Lappajärvi 

Puhelin: 0400 662 241 

Kauhavan puukko- ja tekstiilimuseo

Kauhavan Puukkomuseon puukkonäyttely esittelee kauhavalaisen puukkoteollisuuden syntyä, historiaa ja tekijöitä sekä puukon valmistamisen eri vaiheita ja koneita.

Aukioloajat: 

Museo on avoinna pääkirjaston aukioloaikoina, opastukset ovat 29.6.-29.8. ti-su klo 12-17 ja pe klo 12-16. Sesongin ulkopuolella opastuksia on torstaisin klo 12-16. 

Osoite: Kauppatie 88, 62200 Kauhava


Puhelin: 040 148 4420 

Nelimarkka-museo, Alajärvi

Taiteilija-professori Eero Nelimarkan (1891 – 1977) rakennuttama ja hänen ystävänsä, arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema museo avattiin vuonna 1965. Museon tehtäviin kuuluu Eero Nelimarkan taiteen esittämisen ja tutkimuksen lisäksi pohjalaisen taiteen tunnetuksi tekeminen. 

Kesäisin museossa palvelee Cafe de Nelimarkka ja ympäri vuoden voi käydä ostoksilla Neljän Markan putiikissa. Ryhmät voivat varata räätälöidyn opastuskierroksen tai työpajan. 

Aukioloajat: 

Ti-pe 11-17 

La 12-16
Su 12-17 

Osoite: Pekkolantie 115, 62900 Alajärvi


Puhelin: 040 559 8327 

Alvar Aalto -keskus, Alajärvi 

Alajärven keskustaajama tarjoaa läpileikkauksen Aallon tuotannosta aina nuoren arkkitehtiylioppilaan ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta arkkitehtitoimiston viimeiseen luomukseen. Alajärven hallinto- ja kulttuurikeskuksessa ja sen ympäristössä olevia kohteita ovat: 

Nuorisoseurantalo (1919) 

Villa Väinölä (1926) 

Vanha sairaala (1928) 

Kaupungintalo (1967) 

Terveystalo (1968) 

Seurakuntatalo (1970) 

Kaupunginkirjasto (1991) 

Monumentteja: 

Alajärven sankarihautausmaa, Aaltojen sukuhaudan muistopaasi ja muistomerkki sisällissodassa valkoisten puolella kaatuneille alajärveläisille. 

Aalto-keskuksessa voi vierailla vapaasti. 

Osoite: Alvar Aallon tie, 62900 Alajärvi 

Alueen syntytarina

Noin 77 miljoonaa vuotta sitten Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä tapahtui suuri asteroidien välinen törmäys. Tämän törmäyksen seurauksena muodostui meteoriitti, joka syöksyi maata kohti käsittämättömällä nopeudella ja vei mukanaan kaiken elämän 200-300 kilometrin säteellä. 

 

Räjähdyksen seurauksena maassa muodostui massiivinen pöly- ja hiekkapilvi, eikä auringon lähettämät säteet enää ulottuneet maahan. Auringonpaisteen sijaan alkoi seitsemän vuotta kestävä sade, ja näin meteoriitin törmäyksestä muodostunut monttu, 22 kilometrin halkaisijalla ja 750 metrin korkuisilla reunuksilla, ​​täyttyi vedellä ja Euroopan suurin kraatterijärvi sai alkunsa.